The Institute of Solar Technology (IST) (ΙΗΤ) ιδρύθηκε στις 22 Ιουλίου 1981 με την πράξη 2857 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης από 20 διευθυντές ισάριθμων εργαστηρίων πολυτεχνικών σχολών, 16 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και 4 από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι επιστημονική εταιρεία με έδρα την Θεσσαλονίκη και οι καταστατικοί του στόχοι είναι:
- Η ανάπτυξη μεθόδων και τεχνολογίας χρησιμοποίησης της ηλιακής ενέργειας.
- Ενημέρωση με σεμινάρια, διαλέξεις, δημοσιεύσεις, συνέδρια των μελετητών και καταναλωτών σέ θέματα χρήσης τής ηλιακής ενέργειας.
- Επεξεργασία επιλογών ενεργειακής πολιτικής με στόχο τη χρησιμοποίηση αναγεννώμενων μορφών ενέργειας σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη κλίμακα.
- Διεθνής διασύνδεση και μεταφορά τεχνολογίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.
Το ΙΗΤ “υιοθετήθηκε” από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έτσι τα πρώτα του βήματα υπήρξαν σίγουρα και αποτελεσματικά. Από τον πρώτο χρόνο μετά την ίδρυσή του, δηλαδή το 1982, διοργάνωσε το «1ο Εθνικό Συνέδριο για τις Ήπιες Μορφές Ενέργειας» με συμμετοχή 400 επιστημόνων και ειδικών στην ενέργεια από όλη τη χώρα. Μετά την επιτυχημένη αυτή διοργάνωση, το Συνέδριο εδραιώθηκε και καθιερώθηκε ως θεσμός, που λαμβάνει χώρα περίπου ανά τριετία, για τους ελληνόφωνους ερευνητές και επιστήμονες πού ασχολούνται με το ευρύτατο αντικείμενο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Η μέχρι στιγμής διοργάνωση και η διεξαγωγή του συνεδρίων του ΙΗΤ, έλαβε χώρα σε όλες σχεδόν τις πόλεις που φιλοξενούν ΑΕΙ με Πολυτεχνικές Σχολές στην Ελλάδα, χωρίς να εξαιρεθεί και η Κύπρος η οποία φιλοξένησε το 9ο Συνέδριο.
Τα τρία πρώτα Συνέδρια έγιναν στη Θεσσαλονίκη (20-22 Οκτωβρίου 1982 με 105 επιστημονικές εργασίες, 6-8 Νοεμβρίου 1985 με 120 εργασίες και 9-11 Νοεμβρίου 1988 με 108 εργασίες) ενώ το τέταρτο Συνέδριο, την διοργάνωση και διεξαγωγή του οποίου είχε αναλάβει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έγινε στην Ξάνθη (6-8 Οκτωβρίου 1992 με 144 εργασίες).
Ακολούθησαν το πέμπτο Συνέδριο (6-8 Νοεμβρίου 1996 με 140 εργασίες) στην Αθήνα, την διοργάνωσή του οποίου είχε αναλάβει το Εργαστήριο Ηλιακών και άλλων Ενεργειακών Συστημάτων του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, και το έκτο Συνέδριο που διεξήχθη στο Βόλο (3-5 Νοεμβρίου 1999 με παρουσίαση 125 εργασιών) και διοργανώθηκε από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
The έβδομο Συνέδριο έγινε στην Πάτρα (6-8 Ν0εμβρίου 2002 με 98 εργασίες) με την ευθύνη του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το όγδοο επανήλθε στη Θεσσαλονίκη (29-31 Μαρτίου 2006 με 75 εργασίες).
Το ένατο, αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο βήμα για την διεθνοποίησή του Συνεδρίου καθώς βγήκε από τα σύνορα της χώρας και φιλοξενήθηκε στο Δήμο Γεροσκήπου της Πάφου στην Κύπρο (26-28 Μαρτίου 2009 και 95 εργασίες), με οργάνωση από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου.
Στη συνέχεια τα επόμενα τρία συνέδρια, το δέκατο, το ενδέκατο και το δωδέκατο, διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη (26-28 Νοεμβρίου 2014 και 114 εργασίες, 14-16 Μαρτίου 2018 και 100 εργασίες, 7-9 Απριλίου 2012 και 79 εργασίες αντίστοιχα), με το τελευταίο να είναι το πρώτο εξ αποστάσεως συνέδριο που διοργάνωσε το ΙΗΤ, εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 και αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία των συνέδρων.
Τα συνέδρια του ΙΗΤ είναι ένα καλό βήμα για τους νέους ερευνητές, όπου μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή όχι μόνο στους υποψήφιους διδάκτορες αλλά και στους φοιτητές. Στα τελευταία συνέδρια, ένας αριθμός από τις επιστημονικές εργασίες που παρουσιάζονται επιλέγονται από κριτές για δημοσίευση σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Το ΙΗΤ διοικείται από δωδεκαμελές Δ.Σ. και είναι ανοικτό στην είσοδο νέων μελών, που ασχολούνται είτε ερευνητικά είτε στα πλαίσια της εργασίας τους με τις Ήπιες Μορφές Ενέργειας αλλά και τη Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική, τη Βιομάζα και τη Διαχείριση Απορριμμάτων, τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις των Ενεργειακών Συστημάτων, την Εξοικονόμηση και Ορθολογική Χρήση Ενέργειας, τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη Χρήση Ενέργειας, τα Ενεργειακά Δίκτυα, την Ενεργειακή Κλιματολογία, την Ενεργειακή Πολιτική και την Εκπαίδευση και άλλες συναφείς με ΑΠΕ και Ενέργεια επιστημονικές περιοχές.
Οι διατελέσαντες πρόεδροι του ΙΗΤ είναι:
- Κωνσταντίνος Πάττας, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ (1981-1983)
- Βλάσιος Σωτηρόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ (1984-2004)
- Νικόλαος Κυριάκης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ (2005-2012)
- Γεώργιος Τσιλιγκιρίδης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ (2013-2021)
- Γεώργιος Μαρτινόπουλος, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός (2022-σήμερα)
Σήμερα, το Ινστιτούτο συνεχίζει την προσπάθεια του να πετύχει τους καταστατικούς του στόχους συνδυάζοντας τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία των παλαιότερων μελών του με τη δυναμική των νεότερων. Στο πλαίσιο αυτό το Ινστιτούτο, για την καλύτερη διασύνδεσή του με το διεθνές περιβάλλον και τη μεταφορά και ανταλλαγή γνώσης και τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο, τα τελευταία χρόνια είναι μέλος του International Solar Energy Society.
Επιπρόσθετα, συνεχίζοντας τον κύκλο των συνεδρίων του στον Ελλαδικό χώρο, συνδιοργανώνει με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το δέκατο τρίτο Εθνικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15 – 17 Μαΐου 2024.
Ιδρυτική πράξη του Ινστιτούτου
Το ΙΗΤ ιδρύθηκε το 1981 με σκοπό τη μελέτη και ανάπτυξη μεθόδων / τεχνολογίας χρησιμοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
19811ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
με συμμετοχή 400 επιστημόνων και ειδικών στην ενέργεια από όλη τη χώρα.